Google’dan URL Kaldırmak için Kullanabileceğiniz 5 Yöntem

URL‘leri Google’dan kaldırmanın birçok yolu vardır, ancak önemli nokta sizin yaşadığınız soruna çözüm olacak yöntemi kullanarak google’dan URL’yi kaldırmaktır. Yanlış yöntemi kullanmak bazen sayfaların istendiği gibi dizinden kaldırılmasına yol açmaz, aynı zamanda SEO üzerinde olumsuz bir etkiye de sebep olabilir.

Hangi kaldırma yönteminin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için, bunları bu yazıda ayrıntılı olarak açıklayacağız.

1- İçeriği Silin

Sayfayı kaldırır ve bir 404 (bulunamadı) veya 410 (gitti) durum kodu sunarsanız, sayfa yeniden tarandıktan kısa bir süre sonra sayfa dizinden kaldırılır. Kaldırılana kadar sayfa arama sonuçlarında görünmeye devam edebilir. Sayfanın kendisi artık mevcut olmasa bile, sayfanın önbelleğe alınmış bir sürümü geçici olarak kullanılabilir.

2- Noindex

Bir noindex meta etiketi arama motorlarına bir sayfayı dizinden kaldırmasını söyler. Meta robots etiketi, sayfalar ve PDF gibi ek dosya türleri için onları google dizinden kaldırmak amacıyla çalışır. Bu etiket kullanılarak sayfaların görünmemesini sağlamak için bir arama motorunun sayfaları tarayabilmesi gerekir; bu nedenle noindex yerine robots.txt dosyasından sayfaların engellenmediğinden emin olun. Robots.txt sayfaları dizinden kaldırmakla kalmaz bağlantının ve diğer sinyallerin taranmasını da engelleyeceği için farklı hatalara sebep olabilir.

Meta robot noindex örneği:

<meta name = “robots” content = “noindex”>

3- Erişimi kısıtlama

Sayfanın bazı kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını ancak arama motorlarının erişmesini istemiyorsanız, büyük olasılıkla yapmanız gereken şey erişim kısıtlama yöntemidir.

Erişim kısıtlamak için kullanacağınız yöntem ise kimlik doğrulama sistemidir.

Kimlik doğrulama sistemi (HTTP Authentication) test veya geliştirme siteleri veya sadece üyelerin kullanabileceği alanları kısıtlamak için en iyi yöntemdir.

Kimlik doğrulama sistemlerini kullanarak erişim kısıtlandığında bir grup kullanıcının sayfaya erişmesine izin verilir, ancak arama motorları bunlara erişemez ve sayfaları dizine ekleyemez.

 4-  URL Kaldırma Aracı

Google’da bu aracın adı, çalışma şekli geçici olarak içeriği gizleyeceğinden biraz yanıltıcıdır. Bu aracı kullandığınızda google bu içeriği görmeye ve taramaya devam edecek, ancak sayfalar kullanıcılar için görünmeyecektir. Bu geçici etki Google’da altı ay sürerken, Bing’in üç ay süren benzer bir aracı var. Bu araçlar, güvenlik sorunları, veri sızıntıları, kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler (PII), vb. Şeyler için en uç durumlarda kullanılmalıdır. 

Sayfaları gerçekten daha uzun bir süre boyunca kaldırmak (noindex veya delete) veya kullanıcıların hala bağlantıları varsa (içeriğe erişme veya kısıtlama) içeriğe erişmesini önlemek için google url kaldırma aracını kullanmak sayfaları gizlemek için diğerlerine göre daha hızlı bir yoldur. İsteğin işlenmesi bir gün kadar sürebilir.

5- Canonicalization

Bir sayfanın birden çok sürümüne sahip olduğunuzda ve tek bir sürüme bağlantılar gibi sinyalleri birleştirmek istediğinizde, yapmak istediğiniz şey bir tür standartlaştırmadır. Bu çoğunlukla sayfanın birden çok sürümünü tek bir dizine eklenmiş URL‘de birleştirirken yinelenen içeriği önlemektir.

Birkaç canonicalization seçeneğiniz vardır:

Canonical etiketi: 

Bu, standart sürüm veya gösterilmesini istediğiniz sürüm olarak farklılaştırır başka bir deyişle google’ın taramasını istediği halini farklı bir  URL olarak  belirtir. Sayfalar yineleniyorsa veya çok benzerse, bunu gidermek için canonical etiketi kullanmak en akıllıca yöntemdir.  Sayfalar çok farklı olduğunda, bu yöntem işe yaramayabilir.

Yönlendirmeler: 

Yönlendirme, kullanıcıyı ve arama botunu bir sayfadan diğerine götürür. 301, seo uzmanları tarafından en sık kullanılan yönlendirmedir ve arama motorlarına, nihai URL‘nin arama sonuçlarında gösterilen URL ye bağlanmasını istediğini bildirir. 302  geçici yönlendirme, arama motorlarına orijinal URL’nin dizinde kalmasını ve oradan gelen bağlantıları bu URL ye yönlendirmek istediğini söyler.

URL parametresi işleme: 

URL’nin sonuna bir parametre eklenir ve genellikle semseo.com?this=parameter gibi bir soru işareti içerir. Google’ın bu aracı, URL‘lere belirli parametrelerle nasıl davranılacağını söylemenizi sağlar. Örneğin, parametrenin sayfa içeriğini değiştirip değiştirmeyeceğini veya yalnızca kullanımı izlemek üzere olup olmadığını belirtebilirsiniz.

Kaldırma işlemlerine öncelik verme

Google’ın dizininden kaldırılacak birden fazla sayfanız varsa, bu sayfalara durumlarına göre öncelik verilmelidir.

En yüksek öncelik: 

Bu sayfalar genellikle güvenlikle veya gizli verilerle ilgilidir. Buna kişisel veriler (PII), müşteri verileri veya özel bilgiler içeren içerikler de dahildir.

Orta öncelik: 

Bu genellikle belirli bir kullanıcı grubu için amaçlanan içeriği içerir. Şirket intranetleri veya çalışan portalları, yalnızca üyelere yönelik içerikler ve hazırlama, test veya geliştirme ortamları.

Düşük öncelik: 

Bu sayfalar genellikle bir tür yinelenen içerik içerir. Bunun bazı örnekleri, birden çok URL’den sunulan sayfaları, parametreleri içeren URL’leri ve yine aşamalandırma, test veya geliştirme ortamlarını içerebilir.

Kaçınılması gereken yaygın kaldırma hataları

Robots.txt dosyasında taramayı engelleme

Tarama, dizine ekleme ile aynı şey değildir. Google’ın sayfaları taraması engellense bile, bir sayfaya dahili veya harici bağlantılar varsa yine de dizine ekleyebilir. Google, sayfada ne olduğunu bilemez çünkü sayfayı tarayamıyor, ancak bir sayfanın var olduğunu biliyor ve hatta sayfanın bağlantıları varsa bağlantı metni gibi sinyallere dayalı arama sonuçlarında gösterilecek bir başlık bile yazabilir. Bu sebeple robots.txt dosyası kullanarak sayfayı taramayı engellemek yerine noindex kullanarak sayfayı kaldırmak daha doğru olur.

Nofollow 

Bu genellikle noindex ile karıştırılır ve bazı insanlar bunu sayfanın dizine eklenmemesini sağlamak için kullanır. Nofollow link aktarım şeklini belirten bir değişkendir ve orijinalinde sayfadaki bağlantıları ve nofollow özniteliğine sahip ayrı ayrı bağlantıların taranmasını durdururken, artık durum böyle değildir. Google şimdi isterse bu bağlantıları tarayabilir. Nofollow, Google’ın belirli sayfalara girmesini engellemek için bireysel bağlantılarda kullanılırdı artık google nofollow bağlantıları da taradığı için bu yöntem yerine dofollow kullanmak daha akıllıca olabilir.

URL‘leri nasıl kaldıracağınız oldukça durumsaldır. Bu yazıda URL’leri kaldırabileceğiniz birkaç seçenek hakkında bilgi verdik sizin için hangisinin doğru olduğuna karar vererek hemen uygulamaya başlayın. 

Ayrıca içerikleri kaldırmak için Google tarafından sağlanan Yasal Yardımı da inceleyebilirsiniz.

Kategori:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir