Canonical URL Nedir?

Canonical URL, kısaca aynı içeriğin farklı URL’ler ile indexlenmesini engelleyip, sitenizi kopya içerik sorunundan oluşacak Google cezalarından koruyan bir etikettir.

Örneğin;

https://www.semseo.com.tr/

https://www.semseo.com.tr/index.html

https://semseo.com.tr/

https://semseo.com.tr/index.html

Yukarıdaki tüm linkler aynı sayfa içeriğine sahiptir. Ve tüm bu sayfalar Google tarafından indexlenir. Bu indexlenme sonucu sayfalar duplicate içerik yani yinelenen, kopya içerik olarak tanımlanır. Bu da Google tarafından sitenizin büyük bir sıra kaybetmesi gibi cezalara çarptırılmasına sebep olur.

Canonical etiketi kullanıldığında ise bu linkler arasından ten bir tanesi seçilir ve Google diğer linkleri taradığı zaman seçilen URL indexlenir. Yani siz bu dört URL’in içinden ana link olarak https://www.semseo.com.tr/ olan linki seçerseniz ve Canonical URlL olarak işaretlerseniz diğer üç URL taransa da indexlenen URL sizin seçtiğiniz olacaktır. Ve böylece linkleriniz kopya içerik olarak değerlendirilmeyecektir.

semseo-canonical-url

Canonical Etiketlemesi Nasıl Yapılır?

Ana link olarak seçmediğiniz tüm linklerin meta taglerinin  arasına rel canonical etiketini etiketini koyarak içeriklerin aynı olduğunu Google’a bildirmiş oluyoruz.

canonical-url

Eğer siteniz WordPress altyapısı ile kurulu ise bu işlemi Yoast SEO eklentisi yükleyerek SEO ayarlarını yaparken Conanical URL oluşturabiliyorsunuz.

Cononical URL Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

  • Sitenizde aynı içeriğe sahip farklı linkler varsa
  • Aynı içeriğe farklı kategori ve etiketler üzerinden ulaşılıyorsa
  • http:// ve https:// içerikli aynı URL’ler varsa
  • Sitenizin www ile başlayan ve www ile başlamayan adresleri bulunuyorsa
  • Sitenizin Mobil arayüzü farklı URL ve subdomain ile görüntüleniyorsa

Cononical URL Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Tek Canonical etiketi kullanıyor olduğunuza dikkat edin! Çoklu Canonical etiketi kullanılmamalı.
  •  Canonical URL etiketleri sayfanızda iki head etiketi yani <head> ve </head> arasında yer almalıdır. Çünkü botlar bu etiketler dışında kalan meta etiketlerini göremezler.
  • Canonical etiketlemesi yaparak indexlenmesine izin vermediğiniz sayfaların sitemap içerisinde olmadığına dikkat etmelisiniz. Aksi halde Google botlarına önce sayfanızı tarama izni verip sonra burayı tarama orjinali şu demiş olacaksınız. Bu da Google botlarını zora sokup problemler çıkmasına neden olabilir.
  • Canonical etiketini yanlış kullanmamaya dikkat edin. Bu konuda en çok yapılan hata aşağıdaki gibi tam adresin yazılmamasıdır. Doğru adresi tam olarak yazdığımızdan emin olmalıyız.

                 <link rel=”canonical” href=”index.php”

Yorumlar kapatılmış.