Kopya İçerik ile SEO İlişkisi

kopya içerik ile seo ilişkisi

Kopya İçerik Nedir?

Kopya içerik, bir içeriğin iki veya daha fazla sitede ya da bir sitenin farklı sayfalarında indekslenmiş olma durumudur. Yani başka bir web sitesinde bulduğunuz herhangi bir içeriği, üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan tabiri caizse kopyala yapıştır şeklinde sitenize eklediğinizde oluşan durumdur.

Kopya İçeriğin SEO’ya Etkisi Nedir?

Kopya içerik Google’ın en sevmediği durumlardan biridir. Her ne kadar önceleri kopya içerikle üst sıralarda varlığını siteler olsa da hepsi Google’ın geliştirdiği algoritmalarla yerle bir oldu diyebiliriz. Bu sebeple elbette ki kopya içeriğin SEO açısından olumsuz  etkileri vardır.

Hani öğretmenlerimiz sınav kağıtları aynı iki öğrenciden kopya çektiğini düşündüğünün notunu kırar ya, işte Google da aynı şekilde yazısı daha sonra indekslenmiş yani kopya çekmiş olan siteyi spamlar ve o sitenin sıralamasında hızlı bir düşüşe sebep olur. Hatta sitenizin büyük bir çoğunluğu kopya içerikten oluşuyor ise sadece sıralamanın düşmesine değil, tüm içeriğinizin arama motorlarından kaldırılmasına sebep olacak deindex cezasını da alabilirsiniz.

Ancak sizin özgün yazınız farklı siteler tarafından kopyalanmış ise işte burada kopya içeriğin olumlu yanını görürsünüz. Kopya içerik üreten siteler sıralamadan düştüğü gibi sizin sıralamanız yükselecektir.

Kopya İçerik Sorunu Yaşamamak için Ne Yapmalı?

Her konuda çok fazla web sitesinin bulunduğu günümüzde elbette ki sitenize özgün içerik girmek çok zor bir durum. Nasıl olacak özgün içerik yaratacağız? İşte bu durumda aslında sizden istenen tamamen bir özgün içerik girmeniz değil. Kendi özgün içeriğinizin içerisine alakalı yerleri farklı sitelerden az miktarda alabilirsiniz. Şuradan esinlendim diyerek kaynak belirtebilirsiniz. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz;

  • Eğer alıntıladığınız içerik bir veya iki cümlelik kısa ise <q> elementini kullanabilirsiniz.

Bu element içinde bulunan yazının alıntı olduğunu ifade edecektir.

Örneğin;

<q>Hürriyet’in haberine göre bir yılda israf edilen ekmek 1.4 milyonu aştı.</q>

  • Eğer uzun bir paragraf ya da yazının tamamını alıntılayacaksanız <blockquote> elementini kullanmalısınız. Hatta bu elemente cite ile kullanıp alıntı yapılan web sitesinin adresini de belirtmelisiniz. Bunu yapmanız kopya içeriği kötü amaçlı olarak kullanmadığınıza kanıt olacaktır.

Örneğin;

<p>SEMSEO Web Sitesinden Bir Alıntı </p>

<blockquote cite=”https://www.semseo.com.tr/rehber/seo-sozlugu/canonical-url-nedir/”>

Yorumlar kapatılmış.