Site Adresini Değiştirme

Site Adresini Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Domain Migration Nedir?

Site adresini değiştirme çoğumuzun karşısına çıkmamış fakat karşınına çıkanların da korkulu rüyası olmuş kritik bir karar aşamasıdır. Sıralama kaybı yaşamamanız ve index dışı olmamanız için SEMSEO site adresini değiştirmek istediğinizde size bu hizmeti profesyonelce vermektedir.

Hangi Durumlarda Site Adresini Değiştirme Uygundur?

Site adını değiştirme düşüncesi genelde üç durum ile karşı karşıya geldiğimizde aklımıza gelir ve kafamızda bir çok soruya neden olur. Aslında bu soruların nedeni bu durum ile karşılaşma olasılığımızın düşük olması ve bu konuda yazılmış çok az kaynak olması sebeplidir. Türkçe kaynak yok kadar az iken İngilizce “Domain Migration” olarak çeşitli yazılara ulaşılabilir.

  • www.alaksiz-domain.com


    www.alakali-domain.com

  • www.domain.com


    www.domain.com.tr

  • www.domain.biz


    www.domain.com

Site adresini değiştirme

Yukarıdaki gibi durumlarda alan adı değiştirme yani site adını değiştirmeyi düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Domain en baştan tam istenilen şekilde alınabilirse tabiki bu tip durumlar ile karşılaşılmayacaktır ancak bazen şirket adı değişikliği, daha alakalı bir ccTLD yani ülke uzantısına geçme durumu ve daha önce müsait olmayan .com alan adına geçmek gibi opsiyonlar ile karşılaşıldığında site adını yani domaini ve site içeriğini mümkün olan en düzgün şekilde ve kayıpsız taşımak aslında bizim elimizde.

Yapılmaması Gereken Değişiklikler

Site adresini değiştirme işlemi değiştirirken kaçınılması gereken birkaç konuyu en başta söylenemin faydası var.

Site adresini değiştirme esnasında site dili, site URL yapısı ve içerikleri değiştirilmemelidir!

Site dilinde değişiklik yapılmamalıdır; sitenin “lang” işaretlemesi ve site içerisindeki metinlerin dilleri değiştirilmemelidir.

Site URL yapısı değiştirilmemelidir; web sitesin mevcut alt sayfalarının URL yapısı ve isimleri taşınan alan adında aynı olacak şekilde yazılmalıdır. ( Sitenin URL yapısı çok bozuk ise SEO uyumlu bir yapıya geçiş sağlanabilir ancak bu işlemi de site adresini değiştirme işlemi tamamlandıktan sonra yapmak daha az karmaşıklığa sebep olacaktır)

İçerik aynı kalmalıdır; site içeriğini oluşturan metilerin değiştirilmesi veya kaybolması sayfanın sıralamasını olumsuz etkileyecektir. Sitenin SEO’su zarar görür. Bu nedenle içerikler aynen ve her sayfada yeni domaine aktarılmalıdır.

Kontrol Edilmesi Gereken Hususlar

Mevcut Hosting: Sitemizi barındıran serverlar eski ve yavaş olabilir. Bu durumda site açılış hızı olumsuz etkilenecektir. Web Page Test yaparak bu verileri inceleyebilir ve ona göre kararınızı alabilirsiniz. Site yüklenme 300ms’yi aşmamalıdır. Taşıma işlemi bu durumda hosting firmanızı değiştirmek için bir fırsat olabilir. Site adresini değiştirme işlemini yapmadan önce bir değerlendirme yaparak yeni alan adınızı ve hostinginizi hızlı bir firmadan alarak bütün işlemlere burada başlamanızı öneririz.

Yeni Alan Adının Tarihçesini İnceleyin: Almayı düşündüğünüz veya almış olduğunuz alan adını birileri daha önce kullanmış olabilir. Peki kullanmış ise ne olabilir ki? Eskiden indexlenmiş sayfaları hala var ise bu bizim için iyi olmayacaktır. İndexlenmiş sayfalar düşecek olsa da bizim için sorun teşkil eder.

Ayrıca backlink profili de bizim için çok önemli, alan adı üzerine iyi veya kötü bir çalışma yapılmış olabilir ve bu durumda backlink profili iyice incelenmelidir. Yeni kuracağımız sitenin spam backlink yayan, alakasız linklerden gelen, URL ratingi ve domain ratingi düşük olan sitelerden gelen bir backlink profili olması daha en başından sitemizi katletmek olacaktır. Bu durum tespit edilirse alan adı alınmamalı, alındıysa da kullanılmamalıdır. Ahrefs’ten bu kontrolü detaylı şekilde yapabilirsiniz.

Ayrıca alan adının önceki sahiplerini, otoritesini ve domain yaşını da incelemenizde fayda var.

Site Adresini Değiştirme Check List


Plan Aşaması:

  • Search Console’dan mevcut sitemize ait hataların belirlenmesi için çalışma yapılmalıdır. Site haritası ve site linkleri, crawl stats, problemler, hata kodu veren sayfalar ve ayarların hepsi incelenmeli düzeltilmesi gerekenler saptanmalıdır.
  • Site haritası hazırlanmalıdır. Mevcut sitemizdeki bütün linkler bu haritada olmalıdır ayrıca resimler ve var ise videoların da liste ve linkleri bu haritaya eklenmelidir.
  • Robots.txt kontrolü yapılmalı ve burada bloke edilmiş içerikler var ise 404 verenler de not edilmelidir.
  • İndexlenmiş içeriklerin sayısı ve tipi belirlenmelidir ( kaç adet sayfa var, kaç resim var, kaç video var )
  • Rank kotrolü yapılması: mevcut sitemize ait sayfaların hangi anahtar kelimede hangi sıralamaya ulaştıkları listelenmelidir. Bu işlem search consoledan ve analyticsden yapılabilir.
  • Site Trafiği kontrolü: sitemizin mevcut trafiğini Google Analytics hesabından temin etmek en sağlıklısıdır. Sayfaların ve kelimelerin istatistikleri istemeyi unutmayınız.
  • Link yapısı: iç ve dış linklerinizi listeleyin. Sayfalarınıza gelen linklerin kaynakları, miktarları, otoritesi ve anchor textlerini liste yapın

Site Adresini Değiştirme Uygulama Aşaması:

  • Yönlendirmeye Hazırlık: Mevcut sayfamızdan yeni sayfamıza yapılacak yönlendirmeler 301 yönlendirme ile yapılacaktır. Bu nedenle 301 yönlendirmesi yapılacak sayfalar için daha önce hazırladığımız site haritasını da kullanarak kuralları yazılmalıdır ve test edilmelidir.
  • Yeni alan adını koru: Yeni alan adımıza ait içerikleri taşıma işlemleri bitene kadar erişime kapatmalıyız. robots.txt’de: User-agent: *
    Disallow: / kodunu ekleyerek Google botlarının siteye gelmesini ve taramasını önlemeliyiz. Ayrıca site yapımı süresince içeriklere erişimi şifrelemek de gereklidir.
  • Yeni site: Yeni alan adı ve yeni sitenin kodlarını bütün bu aşamaları kat ederken hazırlayıp robots.txt blokajını da yaptıktan sonra şifreli şekilde erişime kapalı olarak yükleyebilirsiniz.
  • Doğrulama: Önemli sayfalar listemizi daha önce hazırlamıştık. Bu listeyi takip ederek yeni sitede bu sayfaların eşleniklerinin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca doğru içerik, bilgi, linkleme ve status kodlarını da kontrol edin.
  • Yeni Site Açılışı: Siteye erişimi şifreleyen veya engelleyen yazılımı kaldırın ve yeni adresteki linkleri erişime açın.
  • Yönlendirme: Yeni alan adımızı gösteren 301 yönlendirmelerini yazdığımız kodaları eski sitemizin .htaccess dosyasına yerleştirerek kalıcı yönlendirme işlemimizi de hayata geçiriyoruz.
  • 301 Kontrolü: Eski site haritamızı çıkarmıştık, bu listeyi kullanarak eski linklerimizin yeni linkerimize düzgün yönlendirilip yönelendirilmediğini kontrol etmeliyiz.
  • Robots.txt izinleri: Site adresini değiştirme işlemi yaptığımız yeni domaindeki robots.txt dosyamızdaki blokaj kodunu kaldırarak arama mortorlarının yeni stemizi taramsına izin verelim.
  • Yeni alan adı Search Console kurulumu: yeni alan adımızın Serach Console’a yeni bir mülk olarak eklenmesi işlemini unutmayalım. Burada gerekli düzenlemeleri mutlaka yapmalıyız.
  • Google’ı Bilgilendirme: Bu aşamada bir çok kritik konuyu geride bıraktık. Artık Google’ı da yaptıklarımız hakkında bilgilendirmemiz gerekiyor. Eski sitemizin search console mülküne girerek sağ üstteki küçük çark işaretine tıklıyoruz ve açılan menüde “Adres Değişikliği (change of address) ” linkine tıklıyoruz. Adres Değişikliği sayfasındaki gerekli adımları tamamlıyoruz. Sadece sitenizi yeni bir alan adına taşıyorsanız bu aracı kullanın.
  • Crawl (tarama): Google Search Console’daki işlemlerimiz halen daha bitmedi. Tarama linkine tıklayarak açılan menüden “Google gibi Getir (fetch as googlebot)” linkine tıklıyoruz ve burada daha önce hazırladığımız en önemli sayfalar listemizi kullanarak bunları sırayla indexe gönderiyoruz. Biz bu işlemi yapmasak da Googlebot sayfalarımızı illaki tarayacaktır fakat bu işlem belli bir zaman alacaktır. Önemli sayfalarımızı indexe göndererek buradaki indexlenmeme riskini elimine etmiş oluyoruz.
  • Site Haritası bildirilmesi: Son olarak Search console’a site haritamızı oluşturarak göndermemiz gerekiyor. /sitemap.xml linkinde yüklemiş olduğumuz haritayı “Site Haritları” bölümünden eklemeliyiz.
  • Backlink güncelleme: Eski sitemiz için yapılmış backlinkler de eski URL’ler ile kaldı, tabi ki 301 ile yönlendirdiğimiz için bu linkler yeni sayfalarımıza gelecek. Ancak eski backlinklerin URL’lerini yeni linkleri ile güncelleme imkanımız var ise bu değişiklikler yapılmalıdır.
  • Yeni Backlink çalışması: Site adresini değiştirme işlemimiz tamamlandıktan sonra yeni adresimizi işaret eden yeni backlink çalışmaları yapmalıyız. Alakalı sitelerden ve yüksek değerli sitelerden makul sayılarda backlink alınması doğru olacaktır. Backlink alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini backlink nedir yazımızdan okuyabilirsiniz.

Kontrol ve Takip:

  • Yeni site taranması: Search Console’da yeni domaine ait Crawl Erors ve benzeri hataları takip etmeliyiz. Oluşan hatalar hemen düzeltilmelidir.
  • Indexlenme takibi: Yeni sitemizin Goolge indexlenme sayısı giderek artmalıdır, aynı şekilde eski domainimizin indexlenme durumu düşmeli ve sıfırlanmalıdır.
  • Rank kotrolü: Önceden hazırlamış olduğumuz hangi kelimede hangi sayfada kaçıncı sırada olduğumuzu not ettiğimiz listeyi kullanarak site adresini değiştirmiş olduğumuz yeni domain linkleri ile kontrol etmeliyiz.
  • Trafik kontrolü: eski adresimize gelen organik trafik ile yeni adresimize gelen organik trafik karşılaştırmalarını yapmalıyız.
  • Eski alan adına ait indexlenme verileri sıfırlanana kadar 301 yönlendirme kontrollerine devam edilmelidir.

Site Adresini Değiştirme kontrolü için hangi SEO araçlarını kullanabilirim?

Google Analytics, Search Console, Screamingfrog, Ahrefs (ücretli) gibi araçlar site adresini değiştirme işleminde yukarıda belirtmiş olduğumuz analizleri yapmanızda size yardımcı olacaktır.

Yorumlar kapatılmış.