Tanım olarak bakıldığında anti SEO etik olmayan SEO çalışmalarına verilen isimdir. Kötü amaçlı ve zaman ile itibar kaybetmenize sebep olacak pazarlama çalışmasının amacı bir web sitesinin hedef anahtar kelimelerle arama sonuçlarında alt sıralara hatta daha da alt sayfalara gerilemesine sebep olmaktır. Bu durum sitenin organik trafik yönünden de gerilemesine sebep olur. Sitenin arama sonuçları sayfasındaki konumu gözle görülür şekilde aşağılara doğru iner. Bu saldırıyı yapan kişi ya da kurumların tespiti zordur. Özellikle kullanıcıların paravan yöntemlerin kullanılması yani kullanıcıların kimliklerini belli etmeyecek şekilde anonim olarak kalmaları anti SEO çalışmaları daha da zor hale getirir. Bu gibi anti SEO saldırıları birbirinden değişik şekillerde gerçekleşebilir.
Bkz. **SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Anti SEO’nun Yapılışı
Anti SEO saldırıları site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Ancak genellikle saldırıyı düzenleyecek olan kişi ya da kurum site dışını daha fazla tercih eder. Bunun sebebi ise site dışının daha kolay yapılmasıdır. Genel olarak bakıldığında en çok yapılan anti SEO şekilleri şunlardır:
- Web sitesini hacklemek
- Telif hakkında şikayetçi olmak
- Web sitesine sayısı binleri bulan spam link oluşturmak
- Hemen çıkma oranını düşürmek için çalışma yapmak
- Site içeriğini kopyalayıp diğer sitelere dağıtmak ve bu sebeple kopya içerik oluşması
- Sahte reklam tıklamaları ile cezaya sebebiyet vermek
- Spam ya da alakasız olarak algılanacak kelimeler kullanmak ve bununla ilgili sitenize geri bağlantı göndermek
- DDOS yöntemini kullanarak siteye saldırmak
- Web sitenizdeki backlinkleri kaldırmaya yönelik çalışmalar yapmak
- Sitenize virüs bulaştırmak
- Sahte sosyal medya profilleri oluşturup bunlar aracılığıyla itibarı düşürmek için çalışmalar yapmak
Bkz. **Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Anti SEO Anlama Yöntemleri
Anti SEO varlığını anlamak için farklı yöntemler uygulanabilir. Web sitesindeki SEO çalışmalarını manipüle etmek amacıyla yapılan bu saldırıları tespit etmek için backlink konusunda Ahrefs ve buna benzer araçlardan yardım alabilirsiniz. Site endeksleri, gelen backlinkler ve anchor text çeşitliliği bu amaçla bakacağınız ilk noktalar olacaktır. Eğer bunlarda bir sorun varsa düzeltme ya da silme yapabilirsiniz.
Sitenizde bir anti SEO çalışması yoksa fakat sıralamanızda düşüş olduysa bunu anlamak için de farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Bunlar arasında ilk sırada sektörler arası rekabet yer alır. Eğer sektördeki rakip firmalar SEO çalışmalarını sürekli ve verimli şekilde yapıyorsa bu durum arama sonuçlarında altlarda kalmanıza sebep olabilir. Bunu düzeltmek için daha etkili bir SEO stratejisi belirlemeli, buna yönelik çalışmalar yapmalısınız.
Eğer sektörünüzde belirgin bir rekabet yoksa bu durum SEO çalışmalarınızda hatalar olduğunu gösterir. Bunun sonucunda Google tarafından sitenize ceza verilmiş olabilir. Böyle bir durumun varlığını tespit etmek adına profesyonel destek alabilir ya da anti SEO ile ilgili daha geniş bir araştırma yapabilirsiniz. Böylece gözden kaçırdığınız noktayı daha rahat bulacaksınız.
Bkz. **SEO Site İçi Optimizasyonu
Bkz. **Structured Data Nedir?
Anti SEO’yu Önlemek için Neler Yapılabilir?
Anti SEO’ya karşı alınacak tedbirler birden fazladır. Bu amaçla ilk olarak web sitenize ait hız skorunu belirli aralıklar takip edebilirsiniz. Ani yükseliş ve düşüşler varsa bu durum bir müdahalenin olduğunu ifade eder. Buna ilave olarak yinelenen bir içerik olup olmadığını inceleyin. İçeriğin çoğaltılması anti SEO için kullanılan en sık yöntemlerden biridir. Bunu kontrol ederken çeşitli online araçlardan yardım alabilirsiniz. Anti SEO’ya karşı web sitenizi hackerlardan ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyun. Sitenizin güvenliği kullanıcı deneyiminin de her zaman yüksek olmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak en iyi geri bağlantılarınızı koruyun, geri bağlantı profilinizi kontrol edin ve Google web yöneticisi araçları için e-posta bildirim ayarı düzenleyin.
Bir yanıt yazın