Robots.txt Generator Nedir, Nasıl Kullanılır?

Web sitesi açısından son derece kullanışlı olan robot.txt dosyası arama sonuçlarında hangi dosyaların gösterilmesi gerektiğini ifade eder. Web sitesine özel dizin indekslemesi de yapan bu dosya, arama botlarına yol göstermenizi ve işleri daha kolay hale getirmenizi sağlar.

Robot.txt SEO açısından ele alındığında; arama motorları tarafından erişilmesi istenen ya da taranması ve dizine eklenmesi istenmeyen dosyaların kontrol edilmesine yardımcı olur. Örneğin, bazı içerikler özel olduğundan arama sonuçlarında ekrana gelmesini istemeyebilirsiniz. Bunun için robot.txt dosyasına ilgili kodları girmeniz yeterlidir. Aynı şekilde düşük değere sahip içeriklerin site sıralamanızı olumsuz etkilemesine de robot.txt sayesinde engel olabilirsiniz. İçeriğinizin düşük değere sahip olup olmadığını ise SEO kurallarına göre değerlendirmelisiniz.

Bkz. **Birden Fazla Lokasyon İçin Yerel SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Robots.txt Generator

SEO çalışmalarına yeni başlayanların sıklıkla karşılaşacağı kavramlardan biri robot.txt generator olacaktır. Bir tür komut dosyasını ifade eden bu terim arama motoru botlarının sitenize erişimini, sitenizdeki hangi bölümlerin dizine ekleneceğini, içeriklerinizin nasıl taranacağını karar vermenize yardımcı olur. Bu kavram sayesinde sitenizin kontrolü ve yönetimi sizin elinizde olacaktır. Arama motorları belirlediğiniz sınırlar çerçevesinde sitenize erişebilecektir.

Web sitenizdeki bazı bölümleri kullanıcıların erişimine kapatmak istiyorsanız burada robot.txt generator ihtiyacınıza yanıt verecektir. Dosyanın içinde bulunan komutlar taleplerinize yön vermenizi sağlayacaktır. Bu komutlara göre işleyiş şekillenir ve erişimine izin verdiğiniz kısımlar görülür. Yapacağınız bu tür çalışmalar her web sitesi için önem taşımaktadır. İstediğiniz komutu oluşturabilmek için robot.txt dosyasının doğru oluşturulmuş olması gerekir. Yani her komut dosyası size istediğiniz özelliği vermeyebilir. Bu nedenle kod girişlerinde dikkatli davranmanızda yarar vardır.

Robots.txt Generator Nasıl Kullanılır?

Robots.txt generator kullanımını anlayabilmeniz için öncelikle Google, Bing, Yahoo vb. arama motorlarının tarama şekillerine bakmanız gerekir. Bunlar genellikle benzer işleyişe sahiptir. İlk olarak arama motoruna ait robot.txt dosyası indirilir ve dosya indirme izinlerinin neler olduğunu öğrenebilmek için kurallar analiz edilir. İzin verilen sitelere ait içeriklerin iç link listesi hazırlanır ve bunlar sırayla indirilir. Ardından arama motoru robotları yeni bağlantılar bulana kadar indirme yapılır ve analiz devam eder.

Robot.txt kullanımı tüm siteler için zorunlu değildir. Eğer bu komut dosyası yoksa sitede arama motorları tarafından bulunan bütün dizinler analiz edilir. Sitenizde güvenli olmayan alanlar varsa bu durumda robot.txt kullanımı sizin için zorunlu hale gelecektir.

Bkz. **Duplicate (Yinelenen) içerik SEO Açısından Zararlı mıdır?

Robot.txt Nasıl Oluşturulur?

Robot.txt komut dosyasını oluşturmak için temel olarak üç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle dosyanız sitenizin URL’si ile aynı olmalıdır. İkinci olarak robot.txt dosyanız sitenizin kök dizininde yer almalıdır. Bunların yanı sıra komut dosyanız UTF-8 karakter dosyasına uygun olmalıdır.

İşlem gerçekleştirmek istediğinizde robot.txt dosyanızın içerisinde user-agent, crawl-delay, allow/disallow, sitemap komutu gibi komutlar yer almalıdır. User-agent komutu sitenize gelebilecek arama robotunu belirlemenize yardımcı olur. Allow/disallow komutu sitenizdeki belirli dizinlere erişim izni veya engeli vermenizi sağlar. Crawl-delay komutu ile arama motorları tarafından sitenizde yapılan arama için harcanan süreyi azaltabilirsiniz. Son olarak sitemap komutu ile sitenize XML site haritası belirterek doğru tarama yapılmasını destekleyebilirsiniz.

Bkz. **Google’dan URL Kaldırmak için Kullanabileceğiniz 5 Yöntem

Robot.txt Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Robot.txt dosyası oluşturmak için dikkatli davranmanız gerekir. Genellikle kullanıcılar bu aşamada bütün web sitesini yanlışlıkla engelleme hatasını sıklıkla yapmaktadır. Bazı sayfaları engellemek istediğinizde noindex ve buna benzer etiketlerden yardım alabilirsiniz. Robot.txt dosyası dizin engelleme konusunda katkı sağlamaktadır. Yapacağınız acemice kullanım sitenizin tamamının arama motorlarınca indexlenmemesine yol açabilir. Bunu önlemek adına robot.txt kullanımı ile ilgili profesyonel destek almanız size hem zaman kazandıracak hem de web sitenizin işleyişini kolaylaştıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir